Látnivalók

Vas megye

A szelíd harmónia nyugalmát érezheti a látogató Vas megyében barangolva. A lankák, a szabadság érzetét keltő rétek, a gyanta illatú erdők gyűrűjében található a vasi táj egyik ékessége, az Őrség.

Az Alpok nyúlványai mentén Kőszeghegyalja kínál különleges értékeket, szépségeket. A hegység tövében meghúzódó kis falvak egyedi hangulata késztet a csodálkozásra, a rég-és közelmúlt felidézésére. Ez a terület az Írottkő Natúrpark területe, a hely sok száz túrakedvelő célpontja: Cák védett pincesora, a terebélyes szelídgesztenyések, a velemi Szent Vid templom.

A tájegység igazi ékessége a műemlékekben gazdag Kőszeg. Egyedi bája, jó bora, szíves vendéglátása igazi élményt nyújt.

A megye névadó települése Vasvár, nevét a korai Árpád- korban meglévő környékbeli kohókról kapta.

Vas megye székhelye, Szombathely, római kori város. Claudius császár alapította Colonia Claudia Savariensium, azaz Savaria néven i. sz. 50 körül. De ne csak a római korban gondolkodjunk, mert Berzsenyi Dániel, Weöres Sándor is vas megyei származású.

A sárvári vár a XVI. században a hazai reformáció kulturális és vallási központja volt. Itt adták ki az első magyar nyelvű nyomtatott könyvet, a Sylvester János által fordított Új Testamentumot 1541-ben.

Bük, Bükfürdő Vas megyében, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál található, klímája egész évben kellemes környezetet biztosít a kikapcsolódni, feltöltődni vágyóknak. Az osztrák határtól mindössze 15, Szombathelytől és Kőszegtől 25, Soprontól pedig 45 km-re fekszik a kiváló turisztikai infrastruktúrával rendelkező, mégis nyugodt, hagyományos falusi hangulatot árasztó település, amelynek lakói egész évben szeretettel várnak minden Látogatót.

Termál fürdő

Bükfürdő hírnevét kétségkívül az 1957-ben olajfúrások során 1282 méter mélyből feltörő 58 C-os termálvíznek köszönheti, amellyel ugyan Magyarország egyik legfiatalabb, de méreteiben és látogatottságában mára mégis az ország második legnagyobb gyógyfürdője.

A Gyógy- és Élménycentrum 27 medencéje (külön gyermek-medencékkel) lehetővé teszi az egészségjavító- illetve megőrző kúrákra érkezőknek, hogy ne csak a nyári strandidőben, hanem egész éven át élvezzék a büki víz gyógyító hatását. A víz összetételéből adódóan széleskörűen alkalmazható főként mozgásszervi, reumatikus és ortopédiai panaszok, valamint nőgyógyászati eredetű betegségek orvoslására. Ivókúraként a fekélyes-, illetve egyéb gyomorbántalmak esetén, inhalálással a légúti panaszokon enyhít. A rendszeresen szervezett strand-partikkal és egyéb rendezvényekkel a Gyógyfürdő a fiatalabb korosztály igényeit is igyekszik kielégíteni. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt!

Különleges pihenőhely a Nagy Csaba, büki képzőművész által megálmodott bükfürdői Organikus Pont.
A Kneipp és a Nordic Walking Park egy különleges pihenőhelye az Organikus Pont, amelyet Nagy Csaba képzőművész álmodott meg. Az alkotás során a hangsúly azon volt, hogy corten-acélból sikerüljön létrehozni valami egyedit, ami összhangban van a vízzel és a környezettel. A művész nemcsak erre a harmóniára akart rámutatni, hanem a környéken kiemelt jelentőséggel bíró kosárfonásra is – erre utal a fémváz kusza fonata. A négy felfüggesztett, lengő labda egyikében átadhatjuk magunkat a természetből áradó nyugalomnak, de akár meditálhatunk vagy lefotózhatjuk a környéken felbukkanó mókusokat is.

Kneipp Park

A Kneipp park testi és lelki felfrissülést kínál Bükfürdőn a vendégek számára, ahol kipróbálhatják az 510 méter hosszúságú száraztaposót is, melynek burkolatához változatos anyagokat használtak fel.

A különböző méretű kavicsokon, zúzalékon, fenyőkérgen, tobozon és fa aprítékon történő mezítlábas séta természetes masszázst kínál.

Aki a jóga nyújtotta ellazulást és feltöltődést választja, a szabadtéri jógapark a megfelelő választás, de a gyerekekre is gondolva egy természetes bokorlabirintus is kialakításra került. A parkban különféle gyógy-és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk és kellemes kikapcsolódást jelent egy kis ejtőzés a friss levegőn, madárdalos környezetben, az árnyas fák tövében.

Nordic Walking

Bükfürdőn két kijelölt Nordic Walking útvonal is várja a sportág szerelmeseit.

A 7,5 km-es Napsugár kör mellett a 3 km-es Termál kört is kipróbálhatják az érdeklődők. Galambos László, a Magyar Nordic Walking Akadémia elnöke és egyben a sportág magyarországi meghonosítója jelölte ki a két büki útvonalat.

A Termál és a Napsugár névre keresztelt, minősített útvonalak 3 km illetve 7 km hosszúságúak, közös kiindulási és érkezési ponttal. A rövidebb szakasz, a Termál – Bükfürdő területét járja körbe, míg a Napsugár útvonal az azonos elnevezésű játszóparkig vezet. A nordic walking a gyaloglás és a sífutás ötvözeteként írható le, amit szabad levegőn végeznek. A szó jelentése: északi gyaloglás. A két speciális karbon alapanyagú bot segítségével egész testünket megmozgathatjuk, miközben nem terheljük ízületeinket és izmainkat.

 Sportpark

Labirintus csúszdavár, rugós játékok, aktív mozgásfejlesztő hálójáték, homokozó, bölcsőhinta, mászófal és egyéb élményelemek várják a gyermekeket. A bükfürdői Sportpark kiépítése így teljessé vált, hiszen két kültéri fitnesspark – a felnőttek és a kerekes-székesek számára – és a gyermekjátszótér egyszerre összesen több mint 100 fő kiszolgálására alkalmas a 2-99 éves korosztály számára.

 

Golf

Birdland Golf & Country Club Közép Európa ismert üdülőhelyén Bükfürdőn, Magyarország első nemzetközi minősítésű golfpályára szerveződött 1991-ben. Bükfürdő 25 km-re fekszik az osztrák határtól, 100 km-re Bécstől, így a külföldről Magyarországra irányuló golfturizmusnak első számú célállomása. A földrajzi adottság, a pannon klíma és az idillikus táj együttesen a legjobb feltételeket biztosítja az élvezetes golfjátékhoz és a szabadidő kellemes és aktív eltöltéséhez.

 Kristály torony

Magyarországon egyedülálló, kristályszerkezetű, háromszintes, a legmodernebb technológiával összeállított, látványos mászó és kalandpályán minden generáció megtalálja a számítását.

Az egy időben 120fő kalandozását lehetővé tevő Kristály Torony a több mint egy kilométer hosszú pályavonalával, az óriás hintával és a közel 200 méteres Flying Fox csúszással kifejezetten alkalmas akár több egész napos családi, baráti szórakozásra.

Ökumenikus kápolna

A környék legújabb szakrális épülete és egyúttal Magyarország egyetlen olyan ökomenikus kápolnája, amely nem egyházhoz, hanem alapítványhoz tartozik.

A görög eredetű ökumenikus szó jelentése egyetemes, világszerte való, egész világhoz szóló vagy tartozó egyházi mozgalom a világ összes keresztényének egyesítésére. A bükfürdői kápolnát Jezierski Lászlónénak köszönhetjük, aki az Egyesült Államokból települt haza és hozta létre az Ökumenikus Kápolnáért Alapítványt. Az alapítvány fő célja egy ökomenikus kápolna felépítése és annak fenntartása. Az épület Gáspár Péter tervei szerint épült, az ablakok Dancs Zsanett alkotásai.

Szent Kelemen plébánia

A vértanú Szent Szent Kelemen tiszteletére emelt római katolikus templom. Utolsó nagy átalakítása a XIX. század végén volt. A főoltár Szent Kelemen pápát ábrázolja. A Közép-Bükön lévő gótikus templom 1408-ban épült, de már akkor is egy XIII. századi román templomot építettek át. A templom védőszentjének megválasztása is ősi eredetre utal.

Szent Kelemen vértanú Szent Péter harmadik utódaként került pápaságra, így az egyház legkorábbi szentjeihez tartozik. Traianus császár nem nézte jó szemmel, hogy pápasága idején sokan kereszténnyé lettek, ezért a Krím-félszigetre száműzte. Az ottani márványbányában kényszermunkát végzők sorsát különösen gyötrelmessé tette az ivóvíz hiánya. A száműzött apostolutód imája közben megjelent bárány lába nyomán bővizű forrás fakadt. Ezt a jelenetet ábrázolja a fürdőjéről híres kisváros, Bük templomának főoltárképe.

 Szapary Kastély

Az épület XVI. századi eredetű, 1699-ben lett átépítve. A nagyteremben található stukkók és freskók barokk stílusúak, amelyek A.L. Colombo és P.A. Conti alkotásai. A szobrok készítői Schneider Jakab, Eyesenköbl Lőrinc és Unger János. Parkja védett. A város legjelentősebb világi műemléképülete, amelynek helyén a Bükyek XVI. századi eredetű megerősített udvarháza állt. 1696-ban felsőbüki Nagy István nádori ítélőmester korabarokk stílusban építtette át, ekkor alakult ki a mai épület fő tömbje. Az átalakítás során külső díszekkel, kiugró középrizalittal és belső lépcsővel ékesítették az immár minden igényt kielégítő kastélyt. A főhomlokzat oromzatát allegorikus női alakok díszítik, a stukkókat Pietro Antonio Conti, luganói származású mester készítette.